tiistai 7. toukokuuta 2013

7.5.2013 Tanssiryhmä ja sen haasteet!

Näin esiintymisten lähentyessä hermot kiristyvät ja sitä myöten myös treeniaikataulut. Ryhmällämme ei sinänsä suurempia kriisejä ole ollut, mutta varmaankin värikkään tanssiryhmä-historiani takia pidän moniakin juttuja ihan normaalina (niistä hieman lisää tulevassa AfrodisiacTV:n jaksossa). Tanssiryhmän kasaamisessa on kuitenkin haasteensa. Kuka tahansa voi perustaa tanssiryhmän ja alkaa treenaamaan yhdessä, mutta sen jatko ja kestävyys onkin sitten taitolaji ja joskus myös tuuria. Usein olen huomannut monen ryhmän kohdalla sen, että jäsenet tuppaavat vaihtumaan tiheään ja joskus myös nimeä myöten. Se on harrastelijaryhmälle se ja sama, mutta keikkailevalle tanssiryhmälle se voi olla turmiollista. Nimen saaminen ihmisten huulille ja muistiin ja persoonallisuuden löytyminen kun vaikutuvat jos tanssiryhmä on pullollaan vaihtuvaa, kasvotonta massaa ja nimi vaihtelee viikottain.


Jäsenten vaihtelut ja poistumiset selittyvät sillä, että usein tanssiryhmiin lähdetään kevyellä motiivilla tai luonne ei vain kertakaikkiaan sovi ryhmätoimintaan tai hermot kestä ryhmien ala- ja ylämäkiä. Ja niitä riittää (Ja myös niitä ihmisiä joiden hermot eivät kestä)! Alussahan motivaatio on huipussaan ja kaikki puurtavat mielellään, mutta ihminen luonnostaan menettää sen alkukiinnostuksensa siihen ja omaan ryhmäänsä ja tanssiin pitää "rakastua uudelleen" ja saada onnistumisen kokemuksia jatkuvasti jotta kiinnostus ei lopahda. Vaikeinta on hetket kun tuntuu että mikään ei edisty, tulee väsymystä tai kun tanssi tuntuu hetkittäin työltä. Kovaa työtähän se onkin ja tanssiryhmän ylläpitäminen on kovaa työtä myös henkisesti. Se vaatii sosiaalista taitoa ja kykyä kompromisseihin, eiväthän kaikki voi jatkuvasti tanssia sooloja tai kaikki yhtäaikaa olla eturivissä tanssimassa. Omassa ryhmässämme paikat löytyvät suurista persoonistamme huolimatta yleensä melko vaivattomasti. Mutta varautukaa egojen yhteentörmäyksiin jos ryhmässänne on äänekkäitä, suuria persoonia. Paras mahdollinen ryhmä on sosiaalisia ja pitkäpinnaisia ihmisiä joista osa on selkeästi äänekkäämpiä, toiset mukautuvampia ja niin että ryhmähenki on loistava. Meillä myös auttaa tosiaan se, että olemme täysi-ikäisiä ja pahimmat teinikautemme jo käyneet ja ryhmämme mies tasapainottaa hieman tuota naisväkeä ;) Parasta ryhmässä on se, että toisten taidot ja aivot tasapainottavat ryhmää, sinun ei tarvitse osata tai tajuta kaikkea yksin.

Motivaatio on yleensä vaihtelevaa ja sitä parantavat onnistumiset ja esiintymiset. Ammattilaisryhmät pitkälti treenaavat pitkiä kausia jonka päätteeksi odotus palkitaan keikoilla ja keikkapalkoilla. Aloittava tanssiryhmä joka tahtoo keikkailla, saa yleensä varautua tekemään ensimmäisiä keikkojaan ilmaiseksi ja todennäköisesti ainakin silloin tällöin myös myöhemmin. Taitoa ja potentiaalia tulee olla sen verran että kiinnostusta löytyy myös maksajilta. Esiintyvänä tanssiryhmänä ei monikaan tässä maassa voi suoranaisesti sanoa tekevänsä isoa tiliä. Jos haluaa edetä tanssiryhmän kanssa, tulee olla kunnianhimoinen, ahkera ja tehdä kovasti töitä keikkojen eteen, ryhmän promoamisen ja sen persoonallisuuden löytämiseksi. Tanssiryhmiähän on suomessa niin paljon että on erotuttava edukseen ja ihmisten ennakkoluulot tulee kääntää puolelleen. Afrodisiac on ollut itse kasaamani ryhmä jota varten olen pitänyt koe-esiintymisiä ja useita tanssijoita on jäänyt pois matkan varrella. Alun perin ryhmämme ei oikeestaan edes miettinyt ensimmäisten kilpailujen jatkoa viime keväänä, vaan se tapahtui luonnollisesti. Kilpailusuorituksen jälkeen meidät kutsuttiin avajaisiin esiintymään, siellä esityksen jälkeen meidän luo tultiin kysymään olemmeko halukkaita esiintymään muuallakin. Siitä se sitten lähti pienin askelin etenemään. Jatkoimme treenejä ja töitä tulevaa varten ja yksi asia johti toiseen ja nyt voimme jo puhua keikkakalenterista. Silti voin ylpeänä sanoa että olemme todella tehneet töitä kaiken eteen ja tytöt ovat nähneet hurjasti vaivaa sillä aika-taulujen sovittaminen on todellista taistelua välillä.

Tässä on juuri tulossa neljän keikkapäivän satsi kahden viikon sisällä. Silti emme ole vielä juuri mitään. Vielä. Jatkamme siis kovasti treenausta ja kehittymistämme ja katsomme mihin tämä johtaa.


Onko sinulla oma tanssiryhmä?

4 kommenttia:

  1. Tämä on niin totta. Itse olen treenaillut pienissä ryhmissä, mutta muiden kunnianhimo ei ole yltänyt samalle tasolle kuin minun, ja heidän intonsa on lopahtanut alkumetreillä, ja minä olen jäänyt yksin. Yritän aina bongailla sopivia ryhmiä jotka kaipaisivat lisätanssijoita, mutta eipä ole vielä sopivaa ryhmää ja sopivaa rakoa löytynyt, sillä usein ryhmät ovat juuri tiiviitiä ja treenanneet pitkään yhdessä, eikä tarvitse uusia tanssioita. Siksipä olen päätynyt tekemään esitanssikeikkoja yksin, mutta yleensä niihinkin halutaan toinen tanssia.

    Vielä kuin löytäisin ympärilleni yhtä kunnianhimoisia ja ahkeria, taitavia ja persoonallisia tanssioita kuin te! Ehkä mä joskus saan oman ryhmän kasaan, tai päädyn itse sopivaa ryhmään, sillä tiedän etta taitoa ja intohimoa multa löytyy sen verran mitä se vaatii!

    VastaaPoista
  2. Uskon varmasti et löydät jonkin ryhmän vielä joka vastaa tasoasi! :) Ja edelleenkin, pidän lupaukseni että jos lähdemme etsimään uutta jäsentä ryhmäämme niin otan yhteyttä! ;) Ei saa koskaan heittää pois unelmiaan tai halua tanssia, itsekin kun olen jo tosiaan 25-vuotias mutta nyt vasta olen matkalla sinne oikeaan suuntaan :) Toivottavasti :D

    VastaaPoista
  3. Mua on askarruttanut, että jos esiintymisistä pyytää ihan maksua, niin eikö silloin pitäisi olla jo toiminimi ja mennä kaikkien lakien mukaan? Ja entä tekijänoikeudet muiden musiikkia käytettäessä? Tällaiset asiat ovat mun mielestä kaikkein haastavimpia. Vai turhaanko pähkäilen tällaisia asioita? :'D
    Itselläni tanssi on yksinäinen harrastus, paitsi silloin, kun ollaan harjoiteltu videoprojekteja varten ja flashmobeihin, jotka eivät ole toteutuneet..haha..^^' Ei se ole suurensuuri intohimo kuitenkaan mulla, laulaminen on enemmän mun juttu.

    VastaaPoista
  4. Suurin osa esiintymisistä joista maksetaan, yleensä laskutetaan joko oman toiminimen kautta tai sitten muita reittejä ja tekijänoikeudet ovat hieman kinkkiset näissä jutuissa :D Viimeisin sopimuskin jonka allekirjoitin, siinä mainittiin että näistä biiseistä joita käytetään voi itse ilmoitella sitten eteenpäin. Mutta loppupeleissä koskaan ei ole vielä tullut tilannetta jossa olisi jäänyt siitä kiinni tai että tulisi joku tekijänoikeusrikkomus. Mutta periaatteessahan siitä pitäisi ymmärtääkseni maksaa.

    Laulaminen on myös mulla toinen rakas harrastus, ehkä joskus voin vielä tehdä molempia kunnolla :)

    VastaaPoista